Examenul Papanicolaou

Testul citologic sau citotumoral sau Babeș - Papanicolaou este investigaţia principală pentru detecția modificărilor patologice ale colului uterin. Este cel mai important test diagnostic pentru depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin (cancerul cervical). Acest test este propus ca screening, adică este recomandat tuturor femeilor, la intervale regulate, datorită ,frecvenței și gravității deosebite a acestei patologii la femeie – al doilea cancer ca frecvență, după cel mamar.
Testul presupune o procedură simplă, care produce un disconfort minor. Dacă procedura este prea dureroasă pentru pacientă, poate fi oprită în orice moment la cererea acesteia.
Secreţia de la nivelul colului uterin și al vaginului conţine celule eliminate de la nivelul vaginului, colului uterin şi cavității uterului. Aceste celule sunt prelevate prin periere de către medicul ginecolog sau de catre o asistentă medicală, cu ajutorul unei periuţe special concepute. Celulele sunt studiate microscopic, pentru a se depista eventuale modificări sau anomalii ale acestora, care pot fi pericolase pentru sănătatea aparatului genital al femeii.

Cine si când trebuie să efectueze testul citotumoral Papanicolaou?

Testul Papanicolaou este recomandat tuturor femeilor începând de la vârsta de 18 ani sau începând de la vârsta la care devin active sexual. Ca regulă, testul Papanicolaou ar trebui să fie efectuat anual. Totuşi, frecvenţa efectuării testului Papanicolau depinde de anumiţi factori.

În unele țări, femeile care au trei testări rezultate normale în trei ani consecutivi, pot efectua ulterior teste Papanicolaou mai rar (la fiecare 3 ani), în funcţie de starea generală de sănătate şi de activitatea sexuală, şi dacă se află în categoria femeilor cu risc scăzut, adică să fi avut maxim 2 parteneri sexuali de la debutul vieţii sexuale iar partenerul sexual să fi avut la rândul său maxim 2 partenere sexuale de la debutul vieţii sale sexuale.

Femeile care au avut în antecedente leziuni precanceroase , condiloame genitale (”negi”, cum sunt cunoscuți popular) şi/sau infecţie cu virusuri pappiloma (HIV), trebuie să efectueze teste Papanicolau mai des, conform recomandărilor medicului.
Virginelor nu este necesar să efectueze testul Papanicolaou. Există situaţii speciale şi anumiţi factori de risc care pot impune recoltarea unui test Papanicolaou la virgine.

Recomandările actuale pentru efectuarea testului Papanicolaou sunt:

 • la începutul vieţii sexuale: test Papanicolaou în fiecare an
 • până la 35-40 ani: test Papanicolaou în fiecare an sau test Papanicolaou la 2-3 ani, numai dacă se întrunesc următoarele condiţii: 3 teste Papanicolau anuale consecutive negative şi un singur partener sexual sau niciunul
 • peste 35-40 ani: test Papanicolaou în fiecare an
 • peste 65 ani: test Papanicolaou conform recomandărilor medicului; testarea poate înceta dacă au existat numeroase teste Papanicolaou normale în trecut
 • pentru femeile cu parteneri sexuali multipli: test Papanicolaou în fiecare an
 • pentru femeile care iau anticoncepţionale orale: test Papanicolaou în fiecare an
 • pentru femeile cu istoric de infecţie HPV sau condiloame genitale: test Papanicolaou la 6 luni
 • pentru femeile cu test Papanicolaou anormal sau displazie cervicală în antecedente: test Papanicolaou la intervalele recomandate de medic

Pregatirea pentru acest test

Pentru recoltarea testului Papanicolaou este recomandat ca femeia să nu fie la menstruaţie, să nu aiba contact sexual cu 72 ore înaintea recoltării, să nu efectueze irigaţii vaginale, tratamente vaginale si să nu introduca contraceptive vaginale cu 72 ore înaintea recoltării. Intervalul ideal pentru recoltarea testului Papanicolaou este în zilele 10-20 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruaţiei). Testul Papanicolau poate fi efectuat în siguranţă în cursul sarcinii. Testul Papanicolau nu depistează cancerul de ovar, cancerul de uter (cancerul endometrial) sau cancerul de vagin. Testul Papanicolaou nu este indicat femeilor care au suferit o histerectomie totală (extirparea totală a uterului) pentru o afecţiune benignă (necanceroasă). Femeile care au suferit o histerectomie subtotală (cu conservarea colului uterin) trebuie să efectueze teste Papanicolaou periodic, conform recomandărilor de mai sus.

Nu este necesara alta investigație până la urmatorul test Papanicolau anual.
Test Papanicolau neconcludent, la limită, sau ASC-US*. În termeni simpli, aceasta înseamna că celulele nu sunt cu certitudine anormale, dar nici nu arată perfect normal. În acest caz sunt necesare investigații suplimentare.Testarea prezenței unor tulpini agresive de HPV (virusul pappilloma) arată dacă sunt prezente condiții periculoase pentru dezvoltarea de precancere sau cancere ale colului uterin.
Acest fapt este imortant, deoarece este recunoscut faptul că vasta majoritate a cazurilor de cancer de col uterin se dezvoltă datorită prezenței unor tulpini HPV care induc sau favorizează acest proces.
colposcopieColposcopia este o altă investigație importantă în această situație, deoarece permite examinarea colului uterin și confirmarea sau excluderea prezenței unor precanceroase care trebuie extirpate.
Această evaluare presupune vizualizarea colului uterin cu ajutorul unui microscop medical special conceput. Astfel, partea exterioară, dinspre vagin, a colului uterin (exocolul) poate fi examinată mult mărită, adică mult mai amănunțit. Deasemenea, sunt aplicate pe mucoasa colului substanțe care colorează caracteristic colul normal, și complet diferit, contrastant, leziunile acestuia.
Test Papanicolaou anormal – sugerează prezența unor leziuni iniciente, de grad redus (LSIL) sau leziuni avansate, de grad înalt (HSIL), adică cu risc înalt de a evolua rapid spre cancer al colului uterin.
În acest caz, medicul va efectua o colposcopie, pentru a examina colul uterin si a determina localizarea leziunilor precanceroase care trebuiesc extirpate. În acelasi timp poate fi efectuata o biopsie din leziunea respectivă, care are rolul de a confirma gravitatea leziunii. Este de preferat ca tehnica de biopsie să elimine cu totul leziunea colului, având astfel un rol curativ, adică de a elimina în întregime leziunea. Printre tehnicile chirurgicale de bază prin care se realizează biopsia sau excizia (eliminarea) leziunii se numără electrocauterizarea sau excizia cu ansa electrică (LEEP, LLETZ) și conizaţia, în funcție de localizarea leziunii pe colul uterin.
Piesa de biopsie de la nivelul colului uterin este ulterior trimisă pentru a fi studiată amănunțit microscopic, de către medicii anatomo-patologi. În funcție de rezultatul biopsiei, oferit de medicii anatomo-patologi, se vor formula recomandările pentru monitorizarea ulterioară a femeii.

Un rezultat anormal al testului Papanicolaou poate semnala o modificare la nivelul colului uterin, cum ar fi:

 • inflamaţia (iritaţia): aceasta se poate datora unei infecţii a colului uterin, cu papilomavirus (HPV), virus herpetic tip II (HSV II), trichomonas vaginalis, chlamydia, micoză (ciupercă, candidoză) vaginală, gonoree sau altor infecţii;
 • leziuni precanceroase ale colului (displazia de col uterin);
 • carcinomul in situ (cancer incipient) al colului uterin
 • cancerul franc de col uterin (cancerul cervical).

În cazul unui test Papanicolaou anormal, testul trebuie repetat luni mai frecvent timp de 2 ani, până la obţinerea a 3 teste normale consecutive. Abia după aceea se poate trece la testarea de rutină periodică.
Dacă testul Papanicolaou este anormal datorită unei infecţii, aceasta trebuie tratată, iar testul trebuie repetat la 2-3 luni, pentru a nu fi fost omis un cancerul de col uterin mascat de infecţie.
Analiza testului Papanicolaou şi rezultatele sale se bazează pe un sistem terminologic medical denumit sistemul Bethesda. Sistemul a fost creat în Bethesda, Maryland, SUA, ca un sistem unic de raportare al testului Papanicolaou.
În acest fel s-au eliminat rezultatele variate și implicit confuziile data de laboratoarele de analiză.


În raportul (rezultatul) testului Papanicolau sunt menţionate de către medicul citolog următoarele informaţii:

 • datele de identificare ale pacientei
 • datele de identificare ale medicului
 • numele probei recoltate
 • data ultimei menstruaţii a pacientei
 • descrierea ciclului menstrual al pacientei
 • antecedentele medicale şi ginecologice ale pacientei
 • numărul de lame trimise la laborator
 • descrierea probei — dacă proba este satisfăcătoare pentru interpretare
 • diagnosticul final
 • recomandări pentru viitor

Dacă pacienta a avut în trecut un test Papanicolaou anormal, este important să se semnaleze acest lucru medicului înainte de a efectua testul Papanicolaou prezent. Pentru o interpretare optimă la laborator, este important să fie comunicat acestuia ce probleme a avut în trecut femeia respectivă şi ce tratamente a urmat.

Laboratoarele cu care colaborează clinica noastră au adoptat noile tehnologii pentru efectuarea şi interpretarea testului Papanicolaou:
- analiza automată asistată de calculator
- citologia în mediu lichid


Citologia cervicală în mediu lichid

Este o metodă nouă a citologiei cervicale, prin care celulele prelevate de la nivelul colului uterin sunt introduse într-un recipient cu mediu lichid în loc să, fie întinse pe lamă. Citologia în mediu lichid oferă o nouă metodă îmbunătăţită de conservare a celulelor prelevate. Ulterior, proba biologică este prelucrată în mod automatizat, optim, astfel încât rezultatele testului în mediu lichid să prezinteă, o mai mare garanţie.

Link-uri utile: http://www.instruire-preventie.ms.ro/ro/cancerul_de_col_uterin/