Ecografia ginecologica

Consultația este acompaniată și de o evaluare ecografică a aparatului genital, care poate semnala prezența unor probleme ale organelor genitale interne (precum chisturi sau tumori ovariene, fibroame sau polipi ai uterului etc). Deasemenea, ecografia ginecologică oferă date cu privire la buna funcționare a organelor genitale interne la femeia de vârstă fertilă, în sensul că în fiecare perioadă a ciclului menstrual există anumite caracteristici funcționale ale ovarului și uterului care ne orientează asupra statusului hormonal și fertil al femeii.
Ecografia ginecologică se efectuează optim pe cale transvaginală, cu excepția situațiilor în care femeia este virgină sau această cale de explorare produce o durere importantă. Ecografia transvaginală presupune folosirea unei sonde speciale, cu dimensiuni reduse, cu un diametru sub 2 centimetri, care este plasată în interiorul vaginului, învelită într-un prezervativ steril și lubrifiat cu gel. Sonda este introdusă cu blândețe în vagin, pe o distanță scurtă.
Această cale de examinare este necesară pentru a se vizualiza organele genitale din imediata apropiere, așadar foarte precis, care sunt situate la o distanță apreciabilă de peretele abdominal, dar imediat deasupra vaginului.
Efectuarea ecografiei transvaginale nu comportă riscuri pacientă.
Referitor la disconfortul produs de examinare, acesta este redus, dar pacienta este încurajată să anunțe examinatorul dacă resimte durere în timpul examinării. Deasemenea, pacienta are dreptul de refuza sau de a opri în orice moment acest tip de evaluare.
Intimitatea este tot timpul respectată în cursul examinării, cu ajutorul unui halat special sau material textil care acoperă partea de jos a corpului.
În unele situații este nevoie de mai multe evaluări de acest fel, seriate la anumite intervale de timp, pe parcursul ciclului menstrual. Această monitorizare se recomandă de exemplu atunci când se intenționează confirmarea ovulației, sau la pacientele la care sunt depistate probleme care necesită o evaluare în dinamică pentru determinarea naturii sau evoluției acestor afecțiuni: chisturi ovariene, polipi, endometrioză.

Sunteti pe maini bune!