Ecografia de confirmare a sarcinii si a viabilitatii acesteia


Este o examinare ecografică care este efectuată de preferință la 6-10 săptămâni de amenoree (de la ultima menstruație).

Rolurile acestei examinari sunt urmatoarele:
  • Confirmarea prezenței sarcinii. Nu orice întârziere menstruală sau test de sarcină pozitiv înseamnă automat că sunteți însărcinată. Confirmarea de certitudine este este obținută prin examenul ecografic.
  • Determină localizarea sarcinii. Cele mai multe sarcini se dezvoltă în uter, dar se poate întâmpla uneori ca sarcina să se fixeze în afara cavității normale a uterului. Ele se numesc extrauterine și prezintă un risc important pentru viața mamei. De aceea trebuie diagnosticate cât mai devreme, înainte de a produce complicații, de obicei prin hemoragie internă.
  • Confirmarea viabilității sarcinii este un alt scop important. Acest lucru este evident odata cu vizualizarea activității cordului embrionar, de la 6 săptămâni de sarcină. Mai devreme de această vârstă, creșterea dimensiunilor sarcinii și dozarea în dinamică a hormonului secretat de sarcină HCG, dau indicia importante în acest sens.
  • Determinarea numărului de embrioni atabilește dacă sarcina este unică sau gemelară, multiplă. Acest aspect este important, deoarece sarcina gemelară comportă anumite riscuri, diferite în funcție de tipul de sarcnă gemelară: una sau două pungi amniotice, una sau două placente. Aceste date pot fi mult mai dificil obținute după primul trimestru.
Pe langa aceste obiective importante, evaluarea ecografica de la aceasta varsta de sarcina mai are cateva scopuri secundare:
  • Normalitatea unor semne precoce de bunăstare a sarcinii, precum: frecvența cardiacă embrionară care trebuie să se situeze în anumite limite, în funcție de vârsta sarcinii, aspectul anexelor embrionare, grosimea trofoblastului la nivelul implantării sarcinii etc.
  • Evaluarea normalității uterului și a ovarelor
  • Prezența de decolări sau dezlipiri ale sacului gestational de pereții cavității uterine
  • Evaluarea lungimii colului și a situației de închidere a acestuia
  • Evaluarea circulației uterine la debutul sarcinii.
Această examinare mai importantă la femeile care au dureri sau sângerare, sau care au avut în antecedente avorturi sau sarcini extrauterine. Datorită dimensiunilor foarte mici ale sarcinii la această vârtă de gestație, precum și multitudinii de informații căutate, această ecografie este realizată pec ale vaginală, cu o sondă specială.

În urma consultației ecografice, se eliberează un buletin ecografic, în care toate aspectele de mai sus sunt mentionate. Acest buletin ecografic este foarte important, deoarece viitoarele examinări ecografice vor fi raportate la el pentru a evalua normalitatea creșterii și dezvoltării fătului. Motivul este acela că ecografia de viabilitate mai poartă denumirea de ecografie de datare, adică datează optim sacina, evaluând cu precizie vârsta ei, prin dimensiunile embrionului, cu o marjă de eroare de cateva zile. Pe masură ce sarcina avansează, fetusii cresc diferit, la fel cum după naștere, copiii și adulții se dezvoltă diferit. Ațadar, marja de eroare referitor la aprecierea vârstei de sarcină crește odată cu în vârsta sarcinii. Astfel, cea mai bună ecografie pentru a cunoaște cu precizie vârsta sarcinii este una efectuată cât mai devreme, optim în cursul primului trimestru.