Biopsia de col uterin

Biopsia de col uterin reprezintă prelevarea de fragmente de ţesut de la nivelul colului uterin în vederea diagnosticului histo-patologic. Diagnosticul histopatologic presupune examinarea microscopică a acestor fragmente de către medici specializați, care confirmă prezența unor leziuni ale colului, precum și gravitatea acestora.
Biopsia colului uterin se propune de către medic în general atunci când se suspicionează prezența unor leziuni precanceroase sau a cancerului la nivelul colului uterin. Este binecunoscut faptul că a cest cancer reprezintă o problema majora de sanatate pentru femeile din tara noastra, dar majoritatea cazurilor ar putea fi prevenite prin efectuarea de teste simple care pot depista în stadii inițiale această afecțiune. Daca aceste leziuni precoce sunt depistate, pot fi tratate cu usurinta, evitandu-se astfel aparitia cancerului.
Se propune efectuarea unei biopsii atunci cand testul Papanicolau este anormal sau cand la examenul ginecologic se vizualizeaza o zona anormala pe colul uterin.
Daca testul Papanicolaou evidentiaza o anormalitate minora, probabil nu se va efectua imediat o biopsie. De regula in aceasta situatie se repeta testul Papanicolaou peste 6 luni. Dacă însă rezultatul testului Papanicolaou este semnificativ modificat, se recomadă evaluarea amanunțită a situației colului, cu ajutorul colposcopiei și determinării prezenței virusurilor papilloma (HPV), răspunzătoare pentru inducerea de asemenea leziuni.
Ulterior, după ce leziunea este confirmată cu ajutorul colposcopiei, sub ghidajul colposcopic medicul va preleva o proba de tesut din leziune, sau chiar întreaga leziune – dacă este posibil, procedura care se numeste biopsie de col uterin sau biopsie cervicala. Biopsia de col uterin sau biopsia cervicala se poate efectua atat in ambulatoriul de specialitate, cât și în condiții de spitalizare.

Cum se realizează / ce presupune această intervenție medicală?

Sunt câteva tipuri principalele de biopsie cervicala, iar ele sunt folosite în funcţie de sediul şi extinderea leziunii diagnosticate.

 • Biopsia prin ciupire (punch biopsy) - reprezinta o procedura chirurgicala prin care se obține un fragment mic de tesut din leziunea de la nivelul colului. Se pot efectua una sau mai multe biopsii prin ciupire din diferite zone suspecte ale colului. Pentru această manevră se folosește un instrument special, denumit biotom. Fragmentul sau fragmentele extrase sunt trimise pentru studiul microscopic și confirmarea gradului leziunii.
 • Excizia electrochirurgicala cu ansa (LEEP, LLETZ) - reprezinta o procedura chirurgicala care utilizeaza ansa electrica - un bisturiu electric, care taie țesuturile cu ajutorul curentului electric. Pot fi obținute cu ajutorul acestui instrument fragmente de tesut de diverse mărimi, in forma de disc. În general, se încearcă îndepărtarea leziunii în totalitate prin această manevră.
 • Conizatia - reprezinta o procedura chirurgicala care utilizeaza bisturiul clasic, sau anse electrice special concepute, pentru a indeparta un fragment mare de tesut, in forma de con, de la nivelul colului. Avantajul este acela de a indepărta o parte importantă din interiorul colului uterin, motiv pentru care se indică atunci când sunt depistate pe suprafața colului leziuni care se întind și în interiorul acestuia, în canalul cervical. Se încearcă îndepărtarea leziunii în totalitate prin această manevră.
 • Curetajul și periajul endocervical (CEC) - reprezinta o procedura chirurgicala prin care se obțin fragmente din mucoasa canalului endocervical, canal situat în interiorul colului uterin, care nu este accesibil pentru a fi explorat sau biopsiat din exteriorul colului uterin. Pentru această manevră este folosit un instrument subtire si taios, in forma de lingura, numit chiureta. Alteori, se poate folosi o periuță abrazivă cu care se desprind și recoltează celule și fragmente de țesut din interiorul canalului cervical.
 • Dilatatia şi curetajul fracționat al cavității uterine (D&C) - reprezinta o procedura chirurgicala prin care sunt obținute fragmente din interiorul colului dar și corpului uterin, adică din întreaga cavitate a uterului. Această manevră se efectueaza daca medicul suspicioneaza ca celulele anormale se intind în uter dincolo de col. Cu ajutorul unei chiurete se extrag separat fragmente de țesut din canalul cervical si apoi din cavitatea uterina.

Ce disconfort produc aceste manevre de explorare și biopsiere a colului?

Este posibil ca pacienta sa prezinte un disconfort, de obicei redus la examinarea din timpul colposcopiei si al biopsiei. Examinarea colposcopica si biopsia cervicala pot cauza iritatie vaginala si senzatie de crampă sau arsura pentru cateva minute. In timpul biopsiei cervicale, pacienta trebuie sa se relaxeze, respirand adanc si rar. Manevra de biopsie poate fi oprită oricând, la solicitarea pacientei, dacă durerea este prea importantă. Anestezia locală sau generală, intravenoasă, de scurtă durată, se oferă mai ales în cazurile de biopsie a unor fragmente mai mari.

Există alte riscuri sau complicații ale biopsiei?

Sunt posibile unele complicații ale acestor tehnici, în special hemoragice și infecțioase, la fel ca la oricare altă manevră chirurgicală. Totuși, acestea sunt rare și apar mai frecvent în prezența unor problemele medicale concomitente ale pacientei. De aceea aceste aspecte sunt discutate și investigate de medic într-o consultație inaintea procedurii. Anumite situații și afectiuni pot interfera cu biopsia cervicala, adică pot îngreuna intervenția, pot predispune la sângerări excesive, sau pot afecta procesul de vindecare. Printre aceste situații nedorite se numără menstruatia, boala inflamatorie pelvina acuta (anexita sau metroanexita), inflamatia sau infecția colului uterin (cervicita). Medicul va încerca să înlăture acești factori care predispun la complicații în timpul sau după intervenție.

Sunt necesare anumite pregătiri înaintea biopsiei?

Este recomandabil ca biopsia cervicala sa fie programată la aproximativ o saptamana de la debutul menstruatiei.
 • In general nu este necesara o pregatire anterioara pentru biopsia de col uterin;
 • Cu 24 ore inaintea procedurii, este recomandat sa nu utilizeze tampoane interne, unguente vaginale, irigatii vaginale si sa nu aiba contact sexual.

Cum se desfășoară biopsia colului uterin?

In general, o biopsie de col uterin se desfasoara dupa cum urmeaza:
Pacienta:
 • Va fi rugata sa se dezbrace complet sau de la talie in jos si sa imbrace un halat de spital.
 • Va fi rugata sa urineze inaintea procedurii.
 • Se va intinde pe o masa de examinare ginecologica.
Medicul:
 • Va introduce in vagin un instrument numit specul vaginal, care are rolul de a departa peretii vaginului si astfel să ofere o bună vizibilitate asupra colului uterin.
 • Va investiga colul cu ajutorul colposcopului. Acest aparat, asemănător unui microscop, mărește mult imaginea, iar leziunile pot fi mult mai bine văzute. Concomitent, sunt folosite substanțe care colorează în mod caracteristic porțiunile normale ale colului și foarte diferit leziunile acestuia.
 • Apoi va efectua biopsia, ghidat cu ajutorul colposcopului. Metoda de biopsie este aleasă în funcție de aspectul colposcopic, coroborat cu datele oferite de examenul citotumoral Papanicolaou.
 • Sangerarea la locul biopsiei se trateaza local, prin arderea / coagularea vaselor de sânge cu ajutorul electrocauterului. Este posibil ca la finalul manevrei sa se aplice temporar un pansament compresiv.
 • Apoi va efectua biopsia, ghidat cu ajutorul colposcopului. Metoda de biopsie este aleasă în funcție de aspectul colposcopic, coroborat cu datele oferite de examenul citotumoral Papanicolaou.
 • Tot tesutul prelevat la biopsie se va trimite la laboratorul de anatomie patologică pentru examen microscopic, histologic. Medicul anatomopatolog va aprecia daca celulele sunt normale sau anormale.

Ce trebuie cunosut pentru perioada după efectuarea biopsiei?

Dupa o biopsie de col, pacienta va primi o prescripție medicală pe care o va urma pe parcursul zilelor următoare. Este normal ca pacienta să sa prezinte usoare dureri, mica sangerare sau o scurgere inchisa la culoare timp de cateva zile pana la maxim 1-2 saptamani. Nu este permis ca pacienta sa efectueze irigatii vaginale, sa utilizeze tampoane intravaginale si sa aiba contact sexual pe perioada recomandată de medic. Exista si alte restrictii de activitate, incluzand restrictia de efort intens sau ridicare de greutati mari.
Pacienta trebuie să se adreseze imediat medicului sau serviciului de ugență daca prezinta unul din urmatoarele semne:
 • sangerare mai mare decât fluxul menstrual normal sau prelungită
 • scurgere vaginala cu miros fetid
 • febra si/sau frisoane
 • durere pelvina severa
Este important ca pacienta să intre în posesia rezultatului histopatologic, deoarece în funcție de acesta se stabilește monitorizarea și tratamentul ulterior. Rezultatul examenului histopatologic este în general disponibil la 10-14 zile după biopsie. Un rezultat anormal indica diverse afecțiuni la nivelul colului uterin, cum ar fi: leziuni precanceroase (neoplazie cervicala intraepiteliala - CIN), cancer de col uterin (cancer cervical), polip cervical, cervicită, modificări secundare infecției HPV: condiloame, coilocitoză.